top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıHavva KUNUT

ANTİK MISIRDAN GÜNÜMÜZE ULAŞMIŞ BİR GELENEK TÜTSÜ


Kelime olarak ‘duman çıkaran nesne’ olan tütsü, faklı kültürlerde farklı amaçlarla kullanılarak günümüze kadar ulaşmış bir nesne. Tarihine bakacak olursak tütsü, ilk olarak Antik Mısırlılar tarafından bitki buketlerinden oluşturularak, pragmatik ve mistik güçler için kullanılmıştır.


Kötü kokuları uzaklaştırmak ve kötü niyetli varlıkları uzaklaştırmak için kullanılmaya başlanan tütsü zamanla farklı amaçlar için kullanılmıştır. Bunlardan biri hoş kokusu ile Tanrı’ları onurlandırmaktır. Daha sonra zaman geçtikçe dini ibadetlerde de yerini aldı. Temizlik amacı ile evlerde çokça kullanıldı.


Müslümanlıkta Sufi’ lerin zikir ritüellerinde buhur kullandıkları bilinmektedir. Buhur, tütsünün bir diğer adıdır. Hristiyanlıkta Katolik ve Ortadoks mezheplerinin dini törenlerinde de tütsü kullanılmıştır. Taoizm, Budizm, Hinduizm inançlarında da tütsünün yeri geniştir.

Günümüzde tütsü yaygınlaşmış olup özellikle çeşitli meditasyon, terapi, masaj vb ritüellerde farklı amaçlar için kullanılmaktadır. Ayrıca güzel ve doğal koku yayması sebebi ile de yaygınca tercih edilmektedir. Tütsü yakıldığı alanın enerjisini niyetlere göre değiştirdiği bilinmektedir.

Tütsü doğanın enerjisini en kısa yoldan almanın bir yoludur bir anlamda. Kokularına göre de özellikleri değişir tütsülerin.


Sandal ağacından elde edilmiş tütsüler; anksiyeteyi azaltır, uyku kalitesini geliştirir, yüksek tansiyona iyi gelir, odaklanmayı arttırır, doğal afrodizyak ve koku gidericidir. Kimyasal oda parfümleri yerine rahatlıkla seçilebilir.

Ardıç ağacından elde edilen tütsülerin bir önemli noktası Eski Türklerde, Orta Asya’da ve birçok şamanik toplumda kullanılmasıdır. Bu tütsüler; bağışıklık sistemini ve vücut direncini yükseltir, bedeni rahatlatır ve sakinleştirir, aurayı da güçlendirir.


Sedir ağacından elde edilen tütsüler; odaklanmayı arttırır, bedeni dinçleştirir ve stresi azaltır. Günlük reçine içeren tütsüler; mide'de gaz sıkışmalarına iyi gelir, bağışıklık sistemini güçlendirir, stres ve depresyonu gidermeye yardımcı olur, hafızayı güçlendirir ve yaratıcılığı arttırır. Gül tütsüsü dini seremonilerde seçilir ve ayrıca romantik bir ortam oluşturur.

Lavanta tütsüsü; uyku problemlerine iyi gelir, sivrisinekleri uzaklaştırır ve yorgunluğu uzaklaştırır. Defne yaprağından elde edilen tütsüler; baş ağrısını dindirir, kaygı ve stresi azaltır, solunum sistemini açar ve bağışıklığı güçlendirir. Bunların dışında kahve, vanilya, amber, leylak, nane ve daha nice aromalı tütsüler bulunmaktadır.


DİKKAT! Tütsüler sağlık için zararlı değillerdir. Tedavi için de kullanılırlar. Astım hastaları için hafif kokular seçilir. Burada önemli olan tek nokta tütsünün doğal olduğudur. Sentetik tütsüler her yerde satışta ve maalesef bunlar gerçek tütsüler değiller. Doğal tütsüleri kullandıkça rahatlayacaksınız.

BONUS! Tütsünün 10 etkisi 16. Yüzyılda şöyle derlenmiştir:

· Zihin ötesi ile bağlantıyı açar

· Zihni ve bedeni yeniler.

· Alanı temizler.

· Uyanıklık ve dinginlik getirir.

· Yalnızlıkta bir arkadaştır.

· Yoğun işlerin arasında anlık huzur verir.

· Bol olsa dâhi ondan bıkılmaz.

· Az olsa dâhi tatmin eder.

· Yıllar, kokusunu azaltmaz.

· Her gün kullanılır, zarar vermez.


Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Kırmızı kalbe basarak beğenebilirsiniz. Keyifli, sağlıklı günleriniz olsun.🎈



59 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page