top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıHavva KUNUT

ARAMIZDAKÄ° OLMAYAN FARK


İnsan doğar, yaşar ve ölür. Etten ve kemiktendir. En şanslısı bir yenidoğan ünitesinde doğar, deniz manzaralı bir kabristanda yatar. Bulunduğumuz Dünya adlı handa bir misafiriz hepimiz. Doğduk ve öleceğiz. Farkımız yokken nedir bu ortaya farklar koymalar, sınıflandırmalar?


Kimimiz hayata kimsesiz başlarız, kimimiz kalabalıklar içinde. Kimimiz yoksul bir eve doğar, kimimiz zenginlikler içine. Elbette şartlarımız eşit olmayabilir ama bizler eşitiz. Hak, hukuk önünde, Tanrı katında, her yerde eşitiz aslında.


Kimi mevki sahibi, kimi beyaz yakalı ama ikisi de ölümlü, ikisi de insan. Statü diye bir bela var ki birini üst, birini alt görüyor. Oysa hepimiz biriz. Kim zengin, kim fakir, kim mevki sahibi, kim sıradan boş verelim bunları. Herkes kendi olunca güzel, herkes bir olunca güzel.


Aramızda fark yok. Tabuları yıkın artık. Eşitlik diyorsunuz ama daha birbirinizi bir saymıyorsunuz. Kız verirken zengin mi, işi ne, hangi partiyi tutuyor gibi şeylerle birinin mutluluğuna engel oluyorsunuz. Kendine yetebilen, elindeki ile mutlu olup fazlasında gözü olmayan kişilerle gurur duymak yerine, onları hor görüyorsunuz. Yapmayın.





Ne demiş ünlü halk şairi Aşık Veysel:

Beni hor görme kardeşim Sen altınsın, ben tunç muyum? Aynı vardan var olmuşuz Sen gümüşsün, ben sac mıyım? (sac: levha haline getirilmiş metal, özellikle demir malzeme)

Ne var ise sende bende Ne var ise sende bende Aynı varlık her bedende Yarın mezara girende Sen toksun da ben aç mıyım?

Kimi molla kimi derviş Kimi molla kimi derviş Allah bize neler vermiş? Kimi arı, çiçek dermiş Sen balsın da ben çec miyim? (çec: levha haline getirilmiş metal, özellikle demir malzeme)

Topraktandır cümle beden Nefsini öldür ölmeden Böyle emretmiş Yaradan Sen kalemsin, ben uç muyum?

Tabiata Veysel Aşık Topraktan olduk, kardaşık Aynı yolcuyuz, yoldaşık Sen yolcusun, ben bac mıyım? (bac: yol vergisi anlamına gelmektedir. Veysel ise bu dizelerde bac kelimesini vergiyi tahsil eden, yol kesen, vergi toplayan anlamına kullanmıştır.)


Ne karşımızdaki gümüş, ne de biz tuncuz. Ne karşımızdaki aç, ne biz tokuz. Ne karşımızdaki bal, ne de biz çeçiz. Ne karşımızdaki kalem, ne de biz ucuz. Hepimiz biriz, topraktan geleniz, dünyanın yolcusuyuz. İşte aramızdaki olmayan fark.

Beğenmeyi unutmayın. 🎈🎈


35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page