top of page
  • Yazarın fotoğrafıHavva KUNUT

HAYAT NEDİR? SAHNELERLE HAYAT


Hayat kişiden kişiye anlamı değişen bir olgu olduğu kadar kelime anlamı açısından ise hayat; canlı organizmaların var olduğu sürece geçen bir süreçtir. Genel olarak, hayat; büyüme, çoğalma, tepki verme, adaptasyon, metabolizma ve ölüm gibi belirli özellikleri içeren bir dizi biyolojik ve fiziksel süreci kapsar.


Felsefi olarak hayat, birçok farklı düşünce akımı ve filozof tarafından ele alınmıştır. Bu akımlardan bazıları şunlardır;

  1. Varoluşçuluk, hayatın temelde anlamsız ve amaçsız olduğunu savunan bir felsefi akımdır. Varoluşçular, insanların özgür iradeleriyle anlam ve değer yaratmaları gerektiğini savunurlar.

  2. Nihilizm, hayatın hiçbir anlamı veya değeri olmadığını iddia eden bir felsefi yaklaşımdır. Nihilistler, evrenin anlamsızlığını ve insanın varoluşunun anlamsızlığını vurgularlar.

  3. Stoacılık, hayatın içinde bulunduğumuz anı kabul etmeyi ve her duruma içsel bir dengeyle yaklaşmayı öğütleyen bir felsefi öğretidir. Stoacılar, dış etkenlerin insanın iç huzurunu bozmaması gerektiğini savunurlar.

Psikoloji, hayatın insan zihnindeki deneyimler ve süreçler açısından incelenmesini sağlar. İşte bazı önemli psikolojik yaklaşımlar:

  1. Psikodinamik yaklaşım, hayatı kişisel gelişim ve bilinçaltı süreçleriyle ilişkilendirir. Bu yaklaşıma göre, hayatımızdaki deneyimlerin geçmişteki travmalar veya bilinçaltında yatan dürtülerle ilişkili olduğuna inanılır.

  2. Bilişsel yaklaşım, hayatı insan zihni ve düşünceleriyle anlamlandırır. Bilişsel psikologlar, insanların nasıl düşündüklerini ve bilgiyi nasıl işlediklerini araştırarak hayatın nasıl algılandığını ve anlamlandırıldığını inceler.

  3. İnsanistik yaklaşım, hayatı insanın kendini gerçekleştirmesi ve potansiyelini ortaya çıkarması açısından ele alır. Bu yaklaşıma göre, bireylerin hayattan anlam ve amaç bulmaları, kendi değerlerine ve tutkularına uygun yaşamaları önemlidir.

Asıl gelmek istediğim nokta sanatın hayatı yansıtma şekli. Bu nedenle hayatın filmlere yansımasına örnekler vereceğim.

Hayat kimi zaman yediğimiz darbelerin toplamıdır. Toz pembe değildir, güzelliklerden ibaret değildir. Ve anlam ve önemi genelde darbeler yiyerek fark ederiz.




Nefes almak hayati eylemlerden en temeli. Hayata anlam veren anlar ise o nefesi kesen anlar. Gerek acı veren gerek mutluluktan havalara uçuran anlar.




Bir de bu açısı var hayatın. Bazen görüp yakalayabildiğimiz fırsatlarla yolumuz değişip ilerleyebiliyorken bazen de göremediklerimiz, görüp kaçırdıklarımız nedeni ile olduğumuz yerde sayabiliyoruz. Geriliyoruz ya da kaybediyoruz demeyi seçmedim. Çünkü hayat aynı zamanda bir sınav. Kaybediyor gibi görünsek bile yanlışlarımızı görüp öğrenerek aslında bir yandan kazanç sağlıyoruz. Bazen bazı fırsatları kaçırmak gerekiyor, bazen hata yapmak gerekiyor bu nedenle.

Hayat bazen planladığımız gibi gitmez. Zaten 'hayat = plan' gibi bir şey söz konusu bile olamaz. Beklenmediklerimiz aslında hayat, öngöremediğimiz şeylerin de toplamıdır. Altüst oluşlarımızdır, her şeyin tepe taklak olabilmesidir hayat. Kimileri buna kader der. Belki de öyledir...




Tüm bunların da herkesin hayatının anlamı farklıdır. Hayatını her gün yeni bir nefesle tekrar anlamlandırır insan. Hataları olur, yanlışları olur, yol ayrılıkları olur, deneyimleri, tecrübeleri, kayıpları... Ve hep bi daha fazlası olur. Tüm bunların toplamıdır hayat. Artı ve eksiler bütünüdür.


Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Kırmızı çerçeveli kalbe basarak beğenirseniz sevinirim. Hayatlarınıza güzel anlamlar verebilmeniz dileğiyle..🕊️🎈

37 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page