top of page
  • Yazarın fotoğrafıHavva KUNUT

İKİ ZITLIĞIN BERABERLİĞİYLE DOĞAN DENGE


Yin ve Yang, her şeyin ayrılmaz ve çelişkili karşıtlar olarak var olduğu bir ilkedir. Kadın-erkek, karanlık-aydınlık, yaşlı-genç gibi zıt kavramlar birbirini çeker ve tamamlar. Yin ve Yang sembolü, her iki tarafın da diğerinin bir unsurunu içerdiğini gösterir. İkisi de birbirinden üstün değildir ve uyum için doğru bir denge sağlanması gerekmektedir.


Yin, dişil, siyah, karanlık, su, pasiflik, ay, dünya, soğuk, yaşlılık gibi özelliklere sahipken; Yang, eril, beyaz, aydınlık, ateş, aktiflik, güneş, cennet, sıcak, gençlik gibi özellikleri temsil eder. Yin ve Yang, evrende bir denge ve uyum sağladıkları düşünülen kavramlardır.


Yin ve Yang'ın kökeni M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanır ve Çin felsefesinde, tıbbında ve kültüründe önemli bir yere sahiptir. Çin mitolojisine göre, Yin ve Yang evrenin kaosundan doğmuş ve uyum içinde var olmuşlardır. İlk insan Pangu'nun doğumunda da bu denge önemli bir rol oynamıştır. Çin dininde, Taoistler Yin'i tercih ederken Konfüçyüsçüler ise Yang'ı tercih ederler. İkisi arasındaki ilişki, evrenin sürekli akışını ve yaşamın dengesini sağlar.



Yin ve Yang'ın sürekli değişen ilişkisi, evrenin ve yaşamın akışından sorumludur. Dengenin bozulması büyük felaketlere yol açabilir.



Yin Yang sembolü, zıtlıkların birliğini temsil eden ve her insanın hayatında karşılaşabileceği yaygın bir simgedir. Sembol, bir S harfine benzeyen ve ters duran bir şekle sahiptir. Bir tarafı siyah, diğer tarafı beyazdır ve ortalarında siyahın içinde beyaz, beyazın içinde siyah bir nokta bulunur. Yin, sakinlik, yavaşlık ve yumuşaklık anlamına gelirken, yang ise kaos, hareket ve sertlik anlamına gelir.


Yin yang felsefesi, evrende var olan iki temel güç olduğunu belirtir. Yin pasif, negatif bir güç iken yang ise aktif, pozitif bir güçtür. Bu felsefe, mevsimlerde, yiyeceklerde ve doğadaki diğer her şeyde de kendini gösterir. Aynı zamanda geleneksel Çin tıbbında tanı ve tedavi için de kullanılır.


Bu felsefe, hayatta zıtlıkların birbirini tamamlamasının önemine vurgu yapar. İki zıt şey bir arada olmadığında hayatın devam edemeyeceği ve denge sağlanamayacağı düşünülür. Örneğin, kadın ve erkek arasındaki denge üremeyi mümkün kılar. Yin yang dengesi, doğal bir düzendir ve genellikle eşitlik ilkesine dayanır. Yin yang felsefesi, hayatın içindeki dengeyi ve zıtlıkların birliğini anlamak için kullanılan bir felsefi kavramdır.



Bu felsefe aslında hayatımızın her anında vardır. Başımıza olumlu ya da olumsuz milyonlarca şey gelebilir. Fakat hiçbir şey tamamen olumlu ya da olumsuz, iyi ya da kötü değildir. Bizi dibe çekecek şeyler yaşayabiliriz. Bundan kurtulmak içinse dibin getireceği o minik beyaz ışığı görmemiz gerekmektedir. Hayat akarken, yaşam devam ederken duramayacağımız için o ışığa tutunup almamız gereken dersleri alıp bu döngüyü devam ettirmeliyiz. Hayatın özü bu. Fark etmişsinizdir ki akışa müdahale etmeye çalıştıkça, isyan ettikçe daha çok geriliyoruz.


Hayatın size güzellikler getirmesi ve sizlerin beyaz noktaları görebilmeniz, iyi ve kötünün birbirini tamamlayan olgular olduğu farkındalığını kazabilmeniz, akış içinde güzelliklere kucak açabilmeniz dileğiyle. Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Kırmızı çerçeveli kalbe basarak beğenirseniz çok sevinirim.☯️🎈

29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page