top of page
  • Yazarın fotoğrafıHavva KUNUT

KOKUSU UZAKLARA GÖTÜREN TADI DAMAKTA KALAN KAHVE VE GELENEKLERİ

Güncelleme tarihi: 19 Ağu 2021


Yaz, kış fark etmeksizin hemen hemen hepimizin tükettiği bir içecek olan kahve; her yerde farklı geleneklere sahip bir içecek olup, farklı şekillerde hazırlanıp, farklı şekillerde tüketilmektedir. Ben de sizlere bu gelenekleri aktaracağım.


Fransa Kahve Kültürü: Fransızlar kahvelerini rahatlamak için tükettiklerinden genellikle oturarak ve sohbet ederek içerler. Sütlü kahveleri genellikle sabah kahvaltılarında tükettiklerinden dolayı akşam vakitlerinde sütlü kahve içenlere pek rastlayamayabilirsiniz. Sütlü kahvelerinden biri olan Cafè au Lait, soğuk süt veya beyazlatıcı eklenmeden, sadece sıcak süt eklenerek hazırlanan bir kahve. Bir kahvaltı klasikleri ise kruvasan ve filtre kahvedir. Bunu denemeyenleriniz varsa tavsiye ediyorum çok güzel ikili. Yaz aylarında ise çeşit çeşit soğuk kahve tüketirler. Hemen hemen hepimizin evinde bulunan French Press yine Fransız bir asker ve İtalyan bir tüccarın deneyimlemesi sonucu günümüze kadar ulaşmış bir kahve demleme yöntemi.






İtalya Kahve Kültürü: İtalyanlar sabah kahvaltılarını genellikle Cappuccino ile yaparlar. Saat 11’den sonra Cappuccino isteseniz bile bulamazsınız. Kahvenin ücretini içmeden önce yaparlar. Kahve içtikleri mekanlara bar derler. Sütlü kahve içmek isterseniz eğer kesinlikle ¨Cafe Latte¨ demelisiniz. Sadece ¨Latte¨ derseniz size sıcak süt getirirler. Espressonun tadını hafifletmek için yanında limon kabuğu veya bir dilim limon servis edilir. Buna 'Espresso Romano' ismi verilir. Oturduğunuz yerde kahve içmek için ise ekstra ücret ödemelisiniz.




Almanya Kahve Kültürü: Almanların kahve kültürü, pazar günleri öğlen saatidir. Bu saate 'kahve-kek saati'de denir. İnsanlar bir araya gelerek kahve ve kekin keyfini çıkartırlar. Almanya'da özellikle yazın 'Eiskaffee' ismi verilen buzlu kahve türü tercih edilmektedir.























Vietnam Kahve Kültürü: Vietnam'da kahve, genellikle sabahları tüketilir ve 'ca phe trung' ismiyle bilinir. Bu kahvenin içerisinde yumurta da kullanılır. Yumurta köpüklenene kadar çırpıldıktan sonra içerisine filtre kahve ve süt reçeli eklenir. Tadı krem karamele benzer. Vietnam'a özgü kahve çeşitlerinden biri de 'ca phe sua da', yani buzlanmış süt kahvesidir. Vietnam kahve çekirdekleri, french kahve filtresi ile demlenir. İçerisine konsantre süt konulduktan sonra buz ilave edilir.














Küba Kahve Kültürü: Kahvelerini sohbet eşliğinde içerler. Espressonun içerisine bolca şeker eklenmiş ‘cafe cubano’, en popüler kahve çeşitlerinden biridir.


Fas Kahve Kültürü: Fas'ta yapılan kahveler bol miktarda baharat içerir. Fas'ın en popüler kahve çeşitlerinden biri olan 'cafe des epices', zencefil, tarçın, kakule, hindistan cevizi, karanfil ve karabiber ile hazırlanır. Tadının sert olduğu söylenen bu kahve, Fas'a özgü sert karışımdan hazırlanır. Morocco Qahwah da en güzel kahvelerinden biri olarak anılmaktadır.





















Avusturya Kahve Kültürü: Viyana'da insanlar sert kahveleri tercih ediyor. Espresso dediğimiz kahve, Viyana'da ‘melange’ olarak tüketiliyor. Yumurta beyazı içeren ve alkollü kahve çeşitleri de yaygın olarak tüketiliyor. Kahvenin yanında tatlı krep, strudel ve sacher torte gibi tatlılar eşlik ediyor.


























Etiyopya Kahve Kültürü: Arabica çekirdekleri üreten ve bu konuda eşsiz bir lezzet sunan Etiyopya, kahvenin ortaya çıktığı ülke olarak da bilinir. Etiyopya'da kullanılan kahve çekirdekleri, toz haline getirildikten sonra Türk kahvesi gibi hazırlanıp servis ediliyor. Kil sürahide direkt ateş üzerinde pişirilen 'buna' kahvesi, Etiyopya'nın sert kahve çeşitlerinden biridir.


Brezilya Kahve Kültürü: Sert içim kahve tüketen Brezilya, kahvelerini Türk kahvesine benzer şekilde hazırlarlar. Sert bir kahveden hazırlanan ‘cafezinho’, en tatlı kahvelerindendir. Bu kahve Brezilya’da bazı mekânlarda ücretsiz olarak ve misafirperverliğin göstergesi olarak ikram edilir.


Endonezya Kahve Kültürü: Endonezya’da kahvenin iyileştirici etkisine inanıldığı için, akşam yemeklerinden sonra mutlaka ‘Kopi Joss’ adını verdikleri kahveyi tüketmektedirler. Kopi Joss’un hazırlanışı oldukça ilginçtir; sıcak su ve kahve karıştırıldıktan sonra içerisine atılan köz ile servis edilir. Közün kahvenin içerisine atıldığı sırada çıkardığı sesten dolayı Kopi Joss adı verilmiştir.


Türk Kahve Kültürü: Ülkemizin en yaygın tüketilen ve en popüler kahve çeşidi Türk kahvesidir. Türkiye'de kahve çekirdekleri yetişmese de, Türk kahvesinin pişirilme şekli, diğer kahvelere göre daha farklıdır. Türk kahvesi ocakta, kumda, közde gibi farklı tekniklerle pişirilebilir. Türk kahvesi genellikle kahve ve su ikilisinden oluşsa da, isteğe göre damla sakızı, süt veya buz eklenebilir. Türk kahvesinin farklı tekniklerle pişirilmesiyle 'mırra' ismi verilen sert kahve hazırlanabilir. Türkiye'de kahve arkadaş veya akrabalarla oturarak sohbet eşliğinde içilir. Biten kahveler ters çevrildiğinde fala bakmak da çok meşhurdur. Osmanlıdan günümüze gelen ve yine Türk kahvesi ile değişik lezzetlerin buluştuğu Dibek kahvesi de çok tüketilmektedir. Osmanlı kahvesi diye de geçer. Bunların yanında Menengiç kahvesi de ülkemizde tüketilmektedir.



Okuduğunuz için teşekkür ederim. Kırmızı kalbe basarak beğenirseniz sevinirim. Kahveli, sohbetli güzel günleriniz olsun.🧚🏻‍♀️🎈☕ 💕





61 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page