top of page
  • Yazarın fotoÄŸrafıHavva KUNUT

Mutluluğa Giden Bir Kapı: Minimalizm

Güncelleme tarihi: 20 Şub 2021


Hepimiz mutlu olmayı isteriz. Bunu nasıl sağlayacağımızı bilemediğimiz anlar olabilir. Mutlu olabilmek için bilmemiz gereken en önemli şey, ihtiyaçlarımızın ne olduğunu belirlemek ve bunun dışında kalan fazlalıkların bize olan yararıyla zararını saptayıp, doğru bir yol çizebilmektir.


Peki zevklerimiz konu olunca ne yapmalıyız? Öncelikle zevklerimiz bize olan katkısına bakmalıyız. Bizi olduğumuz konumdan bir adım ileriye taşıyorsa yararlıdır fakat zevk vermesine rağmen bizi olduğumuz yerde tutuyorsa veya gerilememize sebep oluyorsa zararlıdır. Bu noktada ben ‘şu yararlıdır, bu zararlıdır’ diyemem çünkü bu nokta kişiden kişiye değişen ve kişinin kendi öz eleştirisinin gerektiği bir noktadır.


Gelelim tespitlerden sonraki adıma. Azaltın. Fazlalıkları azaltın. Kalabalık bir ortam yorar bünyenizi. Kalabalıktan kastım sadece insanlar değil. Eşyalar da yorar. Fazlalıklar yeri gelir sizi incitir, yeri gelir yük olur. Verdiğiniz değer, olanın elinizden kaydığı anda size acı verir. Bu nedenle minimalleşin.


Minimalizm, en az bileşenle, en uygun, en ekonomik ve en iyi çözümü bulabilmektir aslında. Bunu günlük yaşantımıza yansıttığımızda, ruhumuz dinginleşecek, bulunduğumuz ortam rahatlayacak ve daha huzurlu hissedeceğiz. Unutmayalım ki huzur mutluluğu getirir. Duygular ve hisler birbirleri ile bağlantılıdır. Peki nasıl minimalist oluruz? Bu soruya birkaç öneri verebilirim sadece. Çünkü yaşam tarzlarınızı bilemem ve önceki yazılarımda belirttiğim gibi ben bir uzman değilim.


1. İlk olarak işe tespitle başlayın. Nelerin işinize yarayıp yaramadığını, nelerin fazla olduğunu bilin.

2. Sonra fazlalıkları tek tek azaltmaya bakın. Bağışlayın veya dönüştürün.

3. Bir şeyleri yedek olarak almaktan vazgeçin. Fiyatı uygun dahi olsa, bekledikçe ürün hasar görebilir ve hiç ihtiyacınız olmayabilir. Bu nedenle ihtiyacınız olduğu anda alın.

4. Dolabınızı düzenleyin, kitaplıklarınızı, çalışma masanızı, size ait olan ortamları düzenleyin. Düzen de çok önemlidir. Dağınıklık düşmanınız olsun. Bir iş yaparken kafanızı karıştıran bir etkendir o. Bu yüzden düzenli olmaya özen gösterin.

5. Alışveriş yaparken bir liste elinizde olsun. Hatta listenizi alışverişten birkaç gün önce hazırlayın. Ne lazım ne değil kafanızda daha iyi oturur.

6. Giyiminiz de tarzınız da sadelikten yana olsun.

7. Kullanmadığınız hesaplarınız kapatın veya dondurun. Hesaplarınızda sizi rahatsız hissettiren, sizi negatifleştiren kişileri silin. Ara ara sosyal medya diyeti veya orucu yapın.

8. Aynı anda birden fazla işi yapmayın. Odak noktanız karışabilir.

9. Paraya değil mutluluğa odaklanın. Sahte değil gerçek duygularla yaşayın.


Evet verebileceğim öneriler artar ama daha fazla uzatmak istemiyorum. Fazlalıkları bırakmayı bilirsek mutluluğa ulaşmamız kolaylaşır. Hepinize sağlıklı, huzurlu ve mutlu günler dilerim.




52 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page